Uczniowie z Zespół Szkół im. Władysława Reymonta w Chodczu na przełomie kwietnia i maja 2017 roku otrzymali wspaniałą szansę na odbycie praktyk zawodowych w Portugalii. Dzięki zaangażowaniu dyrektor szkoły p. Grażyny Wilińskiej, przy pomocy koordynatora projektu p. Natalii Kulińskiej ze spółki Medap oraz współpracy z instytucją edukacyjną Associacao Intercultural Amigos da Mobilidade, projekt uzyskał akceptację Narodowej Agencji Programu Erasmus+ w ramach projektu „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego” realizowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe. W realizowanym w Portugalii projekcie „Portugalskie wzorce branży gastronomicznej: tradycja, sukces i rozpoznawalność na całym świecie” uczestniczyło 25 uczniów szkoły. Wszelkie koszty (podróż, zakwaterowanie, wyżywienie, wycieczki oraz kieszonkowe) zostały w 100% sfinansowane ze środków na realizację projektu. Przez okres praktyk uczniowie zakwaterowani byli w 3-gwiazdkowym hotelu w pobliżu plaży. W pierwszym dniu pracy zapoznali się z przepisami BHP, organizacją i planem praktyk. W czasie praktyk zawodowych uczniowie z Chodcza nie tylko pracowali ucząc się zawodu ale również poznawali zwyczaje, język i kulturę Portugalii. Poznali także od „środka” portugalską kuchnie i sposoby przyrządzania lokalnych potraw. W wolnym czasie uczniowie byli na wycieczkach w Lizbonie i Porto. Praktyki zagraniczne dały beneficjentom możliwość podniesienia umiejętności interpersonalnych, podejmowania samodzielnych decyzji, współpracy w grupie. Dzięki udziałowi w projekcie uczniowie mogli podnieść swoje umiejętności językowe w zakresie języka angielskiego i poznać podstawy języka portugalskiego.