TECHNIKUM 5-letnie
technik żywienia i usług gastronomicznych
technik pojazdów samochodowych
technik logistyk
technik rolnik
technik organizacji turystyki
technik agrobiznesu
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Absolwent szkoły przygotowany jest do wykonywania następujących zadań zawodowych:
– oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
– sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
– planowania i oceny żywienia;
– organizowania produkcji gastronomicznej;
– planowania i realizacji usług gastronomicznych.
Po ukończeniu szkoły możesz pracować w:
– zakładach zbiorowego żywienia (stołówki, restauracje, bary itp.),
– instytucjach zajmujących się obrotem żywnością (sklepy, hurtownie),
– służbie zdrowia (sanatoria, żłobki, szpitale),
– organizacjach ochrony konsumenta,
– hotelach, pensjonatach oraz firmach cateringowych,
Możesz także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych, hotelarskich i agroturystycznych.
TECHNIK POJAZDÓW SAMOCHODOWYCH
Absolwent szkoły przygotowany jest do wykonywania następujących zadań zawodowych:
– organizowanie obsługi i naprawy pojazdów samochodowych,
– ocena stanu technicznego pojazdów, ustalania przyczyn niesprawności oraz sposobów napraw,
– wykonywanie napraw pojazdów samochodowych,
– kontrolowanie jakości wykonanych napraw,
– sprzedaż pojazdów samochodowych oraz artykułów motoryzacyjnych,
– prowadzenie dokumentacji związanej z obsługą i naprawą pojazdów samochodowych,
– kierowanie pojazdami samochodowymi.
Po ukończeniu szkoły możesz pracować w:
– stacjach obsługi pojazdów samochodowych,
– zakładach produkcyjnych, naprawczych pojazdów samochodowych,
– stacjach kontroli pojazdów,
– przedsiębiorstwach transportu samochodowego,
– instytucjach zajmujących się obrotem pojazdami samochodowymi i ich częściami,
– instytucjach zajmujących się ewidencją pojazdów samochodowych oraz ubezpieczeniem komunikacyjnym,
– przedsiębiorstwach doradztwa technicznego dotyczącego motoryzacji.
TECHNIK LOGISTYK
Absolwent szkoły przygotowany jest do wykonywania następujących zadań zawodowych:
– planowanie, organizowanie, kierowanie i kontrolowanie przemieszczania towarów od producenta do konsumenta,
– wykorzystywanie informacji płynących z rynku w celu optymalizacji korzyści wynikających z wymiany towarowej dla wszystkich uczestników tej wymiany,
– dokonywanie wyboru procedury zakupów oraz wybór dostawców i towarów,
– analizowanie stanu zakupów i zarządzania nimi,
– obsługiwanie zamówienia i organizowania transportu, wykorzystując w tym celu systemy informatyczne.
Po ukończeniu szkoły możesz podjąć w następujących branżach:
– przemysł i budownictwo,
– informatyka i telekomunikacja
– handel i usługi
– transport.
TECHNIK ROLNIK
Absolwent szkoły przygotowany jest do wykonywania następujących zadań zawodowych:
– wykonywania prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej i zwierzęcej,
– prowadzenia i obsługi pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej,
– prowadzenia sprzedaży produktów rolniczych i zwierząt gospodarskich;
– organizowania i nadzorowania produkcji roślinnej i zwierzęcej,
– podejmowania decyzji na podstawie rachunku ekonomicznego.
Po ukończeniu szkoły możesz pracować w:
– w rolniczych przedsiębiorstwach produkcyjnych i usługowych,
– placówkach badawczych
– w instytucjach i agencjach związanych z rolnictwem,
– administracji samorządowej i rządowej,
Możesz też:
– prowadzić małe i średnie przedsiębiorstwa przemysłu rolno-spożywczego,
– prowadzić działalność gospodarczą,
– samodzielnie prowadzić indywidualne gospodarstwo rolne.
Ukończenie technikum rolniczego zapewnia kwalifikacje rolnicze potrzebne przy ubieganiu się o środki z funduszy unijnych.
Szkoła zapewnia bezpłatny kurs na prawo jazdy kategorii T
TECHNIK ORGANIZACJI TURYSTYKI
Absolwent szkoły przygotowany jest do wykonywania następujących zadań zawodowych:
– sporządzania programów, organizacji i obsługi imprez turystycznych, konferencji, kongresów, targów,
– planowania i kalkulacji kosztów imprez i usług turystycznych,
– korzystania ze specjalistycznych programów komputerowych stosowanych do obsługi ruchu turystycznego,
– planowania tras podróży i dokonywania rezerwacji w hotelach oraz dodatkowych usług dla klientów,
– prowadzenia informacji turystycznej,
– opracowywania materiałów promocyjnych, informatorów i katalogów usług turystycznych,
– prowadzenia sprzedaży i rozliczania usług i imprez turystycznych,
– posługiwania się językiem angielskim w branży turystycznej.
Po ukończeniu szkoły możesz pracować w:
– biurach podróży,
– jednostkach obsługi ruchu turystycznego,
– placówkach informacji turystycznej,
– administracji rządowej i samorządowej,
– obiektach noclegowych,
– biurach organizatorów kongresów i konferencji.
TECHNIK AGROBIZNESU
Kwalifikacje:
ROL.04. Prowadzenie produkcji rolniczej
ROL.05. Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie
Absolwent szkoły przygotowany jest do wykonywania następujących zadań zawodowych:
– organizowania i wykonywania prac związanych z produkcją roślinną i zwierzęcą,
– obsługi pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej,
– organizowania i wykonywania prac związanych z przetwórstwem spożywczym, usługami i handlem,
– prowadzenia marketingu i sprzedaży produktów rolniczych i spożywczych,
– prowadzenia dokumentacji przedsiębiorstwa w agrobiznesie.
Po ukończeniu szkoły możesz pracować w:
– przedsiębiorstwach rolniczych, produkcyjnych, usługowych i handlowych,
– urzędach gmin, instytucjach okołorolnych: ODR, ARiMR, KOWR, Starostwo Powiatowe, Inspekcja Weterynaryjna, Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa, jednostki certyfikujące żywność ekologiczną i wiele innych,
– własnym gospodarstwie rolnym, agroturystycznym,
– firmach doradczych zajmujących się pozyskiwaniem dopłat i funduszy unijnych,
– firmach ubezpieczeniowych działających w obszarze rolnictwa, produkcji i handlu,
– bankach i firmach leasingowych.
Uzyskanie wykształcenia rolniczego (kwalifikacja Rol.04) jest podstawowym warunkiem Unii Europejskiej stawianym osobom chcącym zakupić ziemię rolną, dziedziczyć gospodarstwo rolne, pozyskiwać środki finansowe z funduszy strukturalnych Unii Europejskiej. W tym środki z programu „Młody Rolnik”.